Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


13489 αναγνώστες
Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2007
00:53

 

«Επι-μπαλκόνια μπουρμπουληθρο-κοπήματα»

 
Ακριβώς σαν και σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου του 1903, πριν από 104 χρόνια, δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη εφημερίδα της εποχής,  με τον τίτλο «Νουμάς», το ακόλουθο, εκλογολογικό δημοσίευμα για την επανεκλογή του δημάρχου Αθηνών Μερκούρη.
Επίκαιρο όσο κι οι εκλογές της Κυριακής.
Μετεκλογικά μεν συνταχθέν αλλά και με προεκλογική χρησιμότητα.
Χαρείτε το:

 ΚΑΠΙΤΩΛΙΟΝ ΚΑΙ ΤΑΡΠΗΪΑ

«ΑΝΕΒΗΚΕ και δεύτερη φορά ο κ. Μερκούρης στο Καπιτώλιο, πανηγυρικώτερα και ηρωικώτερα, τσαλαπατώντας τις συκοφαντικές μπουρμπουλήθρες και κατακεραυνώνοντας με τη ρομφαία του –με τη ρομφαία που του εχάρισε η αγάπη και η εκτίμηση του λαού – τους σαλτιμπάγκους αντιπάλους του και τους ξαναμωραμένους υποστηρικτάς του.

Ανέβηκε και πάλι στο Καπιτώλιο. Kαι τάξιζε ν΄ανεβή. Γιατί εδούλεψε όσο ημπόρεσε. Γιατί κατέκτησε την αγάπη και την εκτίμηση του λαού με τη δουλειά και τη δραστηριότητα κι όχι με φουσκωμένα λόγια και με υποσχέσεις παχειές. Αυτό είναι όλο το μυστικό του θριάμβου του.

Κατόρθωσε ακόμα και τάλλο: Να χειραφαιτήση τον Δήμο από την πολιτική, αφού ενίκησε μόνος του με το σπαθί του, χωρίς καμιά πολιτική υποστήριξη, πολεμούμενος λυσσασμένα και από τον εν ενεργεία πρωθυπουργό και από τον ελλοχεύοντα λέοντα της οδού της Γ΄ Σεπτεμβρίου.

 

 

ΟΙ ΑΙΤΙΟΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΜΑΣ (Πολιτική γελοιογραφία 1885) 

ΝΙΚΗΤΗΣ και τροπαιούχος ο κ. Μερκούρης, αποστομώνει σήμερα τους συκοφάντες του με τις χιλιάδες των ψήφων που πήρε παραπάνω με την αγάπη του λαού, την οποίαν οι συκοφαντίες τους επύκνωσαν τριγύρω του….Και ξέρει πολύ καλά πως οι χιλιάδες ροδοδάφνες που του έστρωσαν να αναπαυθεί άρχισαν απ΄την άλλη μέρα της εκλογής να του γίνονται αγκάθια και να του ματώνουν το κορμί και να του θυμίζουν κάθε στιγμή πως εδεκαπλασιασθήκανε οι υποχρεώσεις που ανέλαβε απέναντι της πόλεως που τον εδιάλεξε για άρχοντά της, απέναντι των πολιτών που του εμπιστευτήκανε για δεύτερη φορά τα όνειρά τους και τη λαχτάρα τους για την ωραία και ιερά πόλη των Αθηνών που έχουν το ευτύχημα να κατοικούν. 

 Χρειάζεται δουλειά που το Δήμαρχό μας δεν τον τρομάζει. Είναι γεννημένος γι΄ αυτήν. Είναι φτιασμένος να παλεύει με την αντίδραση και να νικάει τα εμπόδια. Είναι απ΄ τους ατσαλένιους εκείνους που πάντα μπροστά τραβάνε κι αυτό για σύμβολο της ζωής τους έχουνε.

ΦΟΒΟΣ λοιπόν κανένας απ΄ αυτή τη μεριά δεν υπάρχει. Θα δουλέψει κι όταν περάσουν με το καλό τα τέσσερα χρόνια της Δημαρχίας του θάχει να δείξει δουλειά που μόνο αυτή θα είναι ικανή να γκρεμίσει όλες τις καινούριες συκοφαντίες κι όλα τα καινούργια επιμπαλκόνια μπουρμπουληθροκοπήματα. Ένας μόνο φόβος υπάρχει, να μην παρασυρθή από το μεθύσι της επιτυχίας και να μη ζητήσει να δράσει και πάλι έξω από τον κύκλο του. Αλλά είναι έξυπνος άνθρωπος και θα το αποφύγει αφού τον περασμένο Νοέμβριο είδε τόσο ξάστερα πως έξω από το Καπιτώλιο χάσκει και ο γκρεμός της Ταρπηΐας πέτρας και πως όσο εύκολα ο λαός εκείνος σ΄ ανεβάζει τόσο ψηλά, τόσο εύκολα σε γκρεμίζει προς το βάραθρο με τα ίδια του τα χέρια. Ο λαός Δήμαρχό του τον έβγαλε και Δήμαρχός του πρέπει να μείνει για νάναι πάντα στο Καπιτώλιο».
 
Αυτά έγραφαν με ευθύτητα και χωρίς περιστροφές οι αψίθυμοι και θυμόσοφοι πατριώτες μας, πριν ένα αιώνα. Σταράτες κουβέντες .

Τα ίδια πρεσβεύουμε κι εμείς σήμερα μα αλλιώτικα τα γράφουμε κι αλλιώτικα ψηφίζουμε! 

Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά μας.

Συμ-μετοχικά και ανθρώπινα

Goldmine

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
3 ψήφοι

 Εκτύπωση
13078 αναγνώστες
1 σχόλιο
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2007
10:12

 

                         Tuesday, May 29, 2007

                                 Ο Μαορί φιλούσε αλλιώτικα

 

                                        

 Συνήθεις οι ασπασμοί σε μέτωπο και μάγουλα, κοινότυπα τα φιλιά στα μάτια και το στόμα, αλλά χαιρετούρα με τρίψιμο μύτης, σπάνιο φαινόμενο στα χρονικά της Δύσης.

Μεταφέροντας τους συμβολισμούς με το όργανο της όσφρησης στη σημειολογία του Χρηματιστηρίου:

«Έσκασε μύτη» ήδη, ο νέος μήνας Ιούνιος, προ των πυλών και οι 5000 μονάδες (4938,27 το κλείσιμο της 29ης Μαΐου). Νέα, ιστορικά υψηλά στην Εθνική, με τοποθετήσεις πάνω από  44 €.

«Έχει δυνατή μύτη» όποιος οσμίζεται τι θα ακολουθήσει με το που θα πιάσει ο δείκτης τις 5000 μονάδες. Θα εκτιναχτεί ή θα υποχωρήσει; Επίκαιρο το ερώτημα, απασχολεί βασανιστικά χιλιάδες επενδυτές. Χθες, ανοδική συνεδρίαση, χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις. Σήμερα κληρώνει…

Μπορεί, βέβαια, ο δείκτης να φτάσει τις 5000 «χωρίς να ανοίξει μύτη». Έτσι ξαφνικά!

Αλλά όσοι έχουν «ψηλά τη μύτη» ας θυμούνται πως «το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται».

Ξέρω, δεν σας ΧΑ-ϊδεψα τα αυτιά, αφού κοινοτυπίες έγραψα πάλι. Αν το ξανακάνω να «μου τρυπήσετε τη μύτη!»

Είναι κρίμα, ωστόσο, αν κάποιοι «δεν βλέπουν πέρα απ΄ τη μύτη τους» .

Όμως, στο Χ.Α. και στη ζωή ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι συμβαίνει «κάτω απ΄ τη μύτη σου».

Αναρωτιέμαι για όσους γίνονται πολύ επιθετικοί (σε αγορές ή πωλήσεις εννοώ..), μήπως «τους τρώει η μύτη τους»;


Κι αν κάποιοι πάνε να σας το «βγάλουν απ΄ τη μύτη», στο Χρηματιστήριο να «περπατάτε στις μύτες», σαν τη γάτα, για να μην πιάνεστε στη φάκα!


Φοβάστε μήπως τους "μπείτε στη μύτη";

 

Πάντως, όποιος «δεν ρίχνει τη μύτη του» ας θυμάται πως, όταν ο εγωισμός μας «μας σέρνει απ΄ τη μύτη» κάτι συμβαίνει και " οι μύτες τρίβονται". Ας λέμε και καμιά συγνώμη "δεν θα μας πέσει η μύτη"!

Έτσι, όπως οι Μαορί: "Με τη μύτη τους το τρίβουν και το ψιλοκοσκινίζουν" το πιπέρι, ασφαλώς.....!

 

 "Σιβυλλικό σήμερα το μάθημα Μυτο-λογίας αλλά ες αύριον τα σπουδαία».

Συμ-μετοχικά και ανθρώπινα

 

Goldmine

Υ.Γ.: Ευτυχώς που ο Μορφονιός,  μ΄ αυτή τη μύτη-τρυπάνι δεν είναι Μαορί. Σκέφτεστε τα παρεπόμενα κάθε φορά που θα φίλαγε κάποιον;

 Σ.σ.: Το άρθρο αναρτήθηκε σε προσωπικό blog στις 29 /5/ 2007.

Αξιολογήστε το άρθρο 
10 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
13083 αναγνώστες
1 σχόλιο
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2007
09:54

 

   Του Σταυρού, σήμερα, χρόνια πολλά, βοήθειά μας και μια  ευχάριστη έκπληξη με περίμενε, με το που ξύπνησα και άνοιξα τον υπολογιστή!

 

Ένα δώρο από ψηλά, ένα μήνυμα απ΄ το λόφο του Καπιτώλιου!  Οι φρουροί του Capital, με κάτι λόγχες αιχμηρές,  χτυπούσαν βραδιάτικα την πόρτα μου για να μου ανακοινώσουν την πρόταση του κονγκλάβιου: Μια έτοιμη, φιλόξενη γωνίτσα είχε ετοιμαστεί και για μένα και για όλους σας  για να τα λέμε κι από δώ.

 

Έτσι, έκανα μετακομίσεις πρωινιάτικα. Μάζεψα τα "μπογαλάκια" μου απ΄το δικό μου φτωχικό blog και συμμαζεύτηκα απ΄τους πρώτους στα παλάτια του Καπιτώλιου, στη νέα μας, διαδικτυακή οικογένεια, ανάμεσα σε τόσους ωραίους και ονομαστούς φίλους και  -όλα κι όλα- στην εστία αυτή με τους ευπατρίδες οικοδεσπότες!

 

Συγχαίρω το Capital.gr  για την αξιοσύνη του,  την πρωτοποριακή καινοτομία του,  τα  ποιοτικά κριτήρια αξιολόγησης που θέτει.

 

Τους ευχαριστώ ειλικρινά, σας "καλο-χαιρετώ" όλους κι εύχομαι  στους ταξιδευτές της παρέας ταξίδια ζηλευτά και κέρδη ονειρεμένα!

 

"Το ταξίδι αυτό, που θα πάμε (αντάμα),

σε πελάγη βαθιά,

μ΄ οδηγό την καρδιά,

θάχει και βοριά

μα και νύχτες πανσέληνες

να φωτίζουνε τη δική μας στεριά. (Τραγούδι του Μακεδόνα σε στίχους Ελ.Γιαννατσούλια)

 

Συμ-μετοχικά και ανθρώπινα

 

Goldmine

Αξιολογήστε το άρθρο 
6 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σελίδα 141 από 141«Πρώτη<133134135136137138139140141

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις